
Kodeina może pogarszać, a nie zmniejszać ból
18 września 2013, 06:39Gdy australijscy naukowcy porównali skutki działania kodeiny i morfiny, okazało się, że ta pierwsza w mniejszym stopniu usuwa ból, a jednocześnie powoduje podobny wzrost wrażliwości na ból.

Asus prezentuje nowy tablet
5 września 2013, 17:25Transformer Pad TF701T to 10,1-calowy tablet z systemem Android, ekranem IPS w rozdzielczości 2560x1600 oraz wydajnym, czterordzeniowym procesorem NVIDIA Tegra 4 i lekką przenośną stacją dokującą z gniazdem USB 3.0.

Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów
22 sierpnia 2013, 21:07To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla

Psychopaci dysponują w(y)łącznikiem empatii
25 lipca 2013, 13:58Holenderscy psycholodzy ustali, że psychopaci są nie tyle pozbawieni zdolności empatycznych, co mogą je dowolnie włączać.

Przez odśpiewanie 'Sto lat' tort lepiej smakuje
23 lipca 2013, 12:39Urodziny obchodzi się według określonego schematu: goście śpiewają jubilatowi "Sto lat", a ten zdmuchując świeczki, często myśli o jakimś życzeniu. Najnowsze badania sugerują, że rytuał sprawia, że tort lepiej smakuje.

Alternatywa dla opioidów?
16 lipca 2013, 10:04Naukowcy z Icahn School of Medicine at Mount Sinai opracowali lek biorący na cel kompleks białkowy zawierający dwa typy receptorów opioidowych, który może być dobrą alternatywą dla morfiny i innych opioidów. Jak twierdzą na łamach Proceedings of the National Academy of Sciences wynalazcy leku, jego użycie może wiązać się ze znacznie mniejszą liczbą efektów ubocznych

Skojarzenia ze śmiercią pozwalają na wymyślanie śmieszniejszych żartów
3 lipca 2013, 06:28Po zastosowaniu primingu związanego ze śmiercią ludzie mają bardziej kreatywne podejście do humoru.

Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody
28 czerwca 2013, 06:24Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.

Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).

Tajemnica golców wyjaśniona?
20 czerwca 2013, 12:50Pochodzące z pustyń Afryki Wschodniej golce to niezwykłe zwierzęta. Są najdłużej żyjącymi gryzoniami, gdyż dożywają 30 lat, a struktura stada przypomina kolonię pszczół. Niemal nigdy nie wychodzą na powierzchnię, są ślepe, pozbawione owłosienia i nie mają neurotransmitera przewodzącego ból. Jednak najbardziej interesującą ich cechą jest odporność na nowotwory